Livsstil,  Må bra

Jag slutade aldrig bada i höstas. Nu kallbadar jag, det kan du med

En av de bästa sakerna som hände mig under 2020 var att jag aldrig slutade bada. Vilket i sin tur gjorde mig till vinterbadare eller kallbadare. Det har skrivits en hel del inlägg om kallbad på senaste tiden och även jag tänkte ge ett bidrag till dem.

När jag förstod att jag ville fortsätta bada började jag utforska mina omgivningar efter bra ställen att bada. Ett bra ställe för mig är där jag får vara ifred, gärna så jag kan bada naken eftersom jag tycker det är överlägset skönast. Så under hösten upplevde jag en del dyiga och steniga bottnar. Jag provade älven, bäckar och sjöar. Tyvärr har jag en bit till havet så havsbaden är lyx för mig.

Jag landade i ena sjön här hemma (för enkelhetens skull) och sjön i byn där jag jobbar. Innan isen la sig i älven så blev det en del besök även där. Älvsvattnet är oslagbart jämfört med sjön. Och under vintern har det även blivit en del besök i grannbyn till jobbet. Där finns en organiserad vak som jag slipper hålla igång. Det är en hel del jobb att hålla en vak öppen. Då blir det så enkelt att bara swisha och plumsa i.

Det jag lärt mig under hösten och vintern är att det är väldigt skönt med ullstrumpor och badskor. Badskorna var användbara även när botten var för obehaglig (läs dyig) att gå på. Mössa för att hålla kvar värmen i kroppen och vantar så händerna inte åker i. Det tar en bra stund för mig innan jag får tillbaka mina fingrar och tår. Så jag slutade tidigt att hålla händerna i vattnet.

Det är väldigt skönt att ha något att stå på när du byter om. Jag har en fin ullplatta som jag beställt från vävstugan på mitt jobb. Ullen värmer även när den blir blöt, så istället för att stå barfota direkt på isen och i snön så ställer jag ner fötterna på den när jag byter om.

Förberedelser hemma:

Klä på dig badkläder (om du inte näckar, då hoppar du över underkläder).

Luftiga kläder som är lätta att klä på sig snabbt. Håller värmen bättre. Jag tar inte på underkläder förrän jag kommer hem. Det är för kallt och pillrigt att hålla på med det på isen.

Gärna vindtäta ytterkläder, särskilt om du åker skoter till ditt bad. Annars smidiga och varma kläder som du kan promenera eller springa i.

Vantar och mössa på

Att ta med:

Någon att bada med eller någon som håller dig sällskap

Badskor

Något att stå på, gärna i ull som värmer trots att den är blöt

Ev. varmt att dricka

Ev. värmeflaska

Något att svepa om dig och torka dig på. Kan vara handduk, badrock eller en tunn kimono. Bara den suger upp vattnet.

Mer än bara ett bad

Mina bästa bad sker oftast på sena kvällen i sällskap av både måne och norrsken. En gång lyckades jag pricka in både fullmåne och norrsken på samma dopp! Det är ett så enkelt sätt att komma i sin kropp och komma nära naturen i ett svep. Att jorda sig. Det är ju inte lika enkelt att bli omsluten av jord, att gräva ner sig känns både mer ansträngande och skitigt. Vatten däremot. Låta det skölja över dig och rensa upp inom dig.

Det finns massor med hälsofördelar med att kallbad. Bland annat att det stärker immunförsvaret. Själv har jag blivit av med min ångest. Och när jag har känt att den börjat krypa i kroppen, då har jag kunnat ta mig till sjön och hoppat i. Och det hjälper! Känslan i kroppen efter ett kallbad går liksom inte att jämföra med något annat. Det är s å skönt.

Om du tror att du inte klarar att gå i så tror du fel. Jag är en väldigt frusen person och trodde för mitt liv inte att jag skulle bada i isvak. Jag fryser ju! Nu älskar jag iofs att bada och när jag väl kommit i ligger jag gärna i länge, på sommaren vill säga. Saken är den att jag upplever det lika illa att gå i vattnet på sommaren som i smällkallaste vintern. Det gäller bara att andas. Hitta ditt fokus och andas med långa utandningar. Det hjälper.

Jag avslutar med att bjuda på ett potpurri av bilder ur telefonen från mina kallbad. Och lite länkar till flera iskalla kvinnor som också badar. Läs nedan.

Ila skriver väldigt informativt med massor av läkar till forskning om kallbad på Morotsliv.com

Madelene skriver också hon väldigt bra om kallbad på Cleanlifestyle.se

Kristine har skrivit om kallbad i flera år, så bor hon också Varberg, och hennes senaste hittar du på Krickelins.se

Är du nyfiken på det här med att jorda sig? Då kan Lilian guida dig på Naturlig självläkning.se

Ett stort tack till Ubbe, Jörgen, Lena och Roger som håller mig sällskap och ser till att jag kommer ner i vattnet.
TACK!

Lämna ett svar