Livsfilosofi,  Må bra

Tillit, stilla veckan.

Andra dagen i stilla veckan handlar om tillit eller om du vänder på det, ångest.
Jag väljer att fokusera på tilliten. Det är ju faktiskt också ett botemedel mot ångest när det går att tillämpa. Jag ordinerar tillit dagligen i alla situationer för att motverka ångest.

Min upplevelse är att vi har format ett samhälle utan tillit. Vi ska skydda oss från allt. Mer och mer regleras allt vi gör och därmed försvinner vår förmåga att tänka själva och ta eget ansvar (och det för allas skull).

Har vi mist tilliten till människan? Har vi tappat synen på att människan är god och vill väl? För visst är det så att vi växer av ansvar? Växutrymme kräver tillit för att det ska frodas.

Myndigheterna tror att alla fuskar och utnyttjar systemen. Det stramas åt och straff delas ut. Jag tänker att det är få som ids utnyttja systemen. Bara att följa reglerna tar så mycket energi att jag har svårt att tro att folk sätter sig in i systemen så väl att det går att tjäna på det.

Vi vill väl ändå bygga ett samhälle med människor som vill ta ansvar? I så fall behöver vi odla vår tillit. Tillit till oss själva och andra. Att vi duger som vi är och inte gå på reklamernas budskap om att vi behöver fixa, köpa eller åstadkomma något annat för att känna oss lyckliga. Vad behövs egentligen för att uppnå lycka? Inte så mycket om vi tänker efter en stund. Basbehoven så klart. Men sen handlar det nog mest om att vara nöjd med sig själv och att ha tillit. Och det är inget som finns utanför en själv. Det finns där inne, i dig.

Det braiga är att ju mer du väljer att uppmärksamma det minsta korn av lycka, så har de förmågan att föröka sig. Utan att du behöver köpa något eller göra om dig själv på utsidan. Och att hitta den tilliten och hålla fast vid den kan få dig att växa, växa och vilja ta ansvar för dig själv. Och det tror jag är början på något mycket trevligare än dagens utsikter.

Tillit

Lämna ett svar