Livsfilosofi,  Livsstil,  Örter,  Recept

Rödklöver för evigt inristat i min själ och hjärta

 Den solvarma doften för mig tillbaka till min barndom.

Sedan jag var liten har jag plockat Rödklöver längst dammiga grusvägar. Hemma hade vi buketter överallt, till och med torkade. De stod på borden och hängde på väggarna. Min mamma har alltid älskat rödklöver.

Nostalgi och nutid

På våra promenader längst vägkanten gick vi och letade efter de där riktigt djuplila blommorna. Du vet de som håller färgen allra längst när de torkat. Vi blev lika glada varje gång vi stötte på dem.

Nu för tiden lägger jag dem på tork direkt istället för att njuta av dem som buketter. Minst lika fint tycker jag. Blasten och bladen blir till en näringsrik drink tillsammans med annat grönt i mixern. Torkade lägger jag dem i temuggen och slår på tevatten eller så använder jag dem i matlagningen. Det är fortfarande lika fantastiskt att gå och plocka dem.

Viktigt att tänka på vid skörd

Fast någon dammig väg vill jag då rakt inte veta av. Lite trafik (eller ingen alls) för att inte få i mig så mycket tungmetaller och gifter. Det är viktigt att tänka på när du plockar blommor, eller växter över lag. Samt att du alltid ser till att det finns blommor kvar. Det är för att beståndet av blommorna inte ska försvinna. Vi behöver leva i samklang med naturen och inte bara roffa åt oss. Så, när du plockat din bukett kan du sitta (eller för den delen ligga en stund) i det oändliga havet med rödklöver och känna den underbara doften och blommans lena boll till krona.

Fast det kanske inte är varje dag du går förbi ett helt hav med rödklöver. Har du tur kan det ibland växa i små klungor längst vägrenen då får du passa på att dyka ner med näsan där i istället.

Näringsmässigt

Det är liksom ingen slump att rödklöver används som foder till djur. Rödklövern är proppad med näring. Bland annat protein, kalcium, B-vitaminer, C-vitamin och flera mineraler.

Min fina vän Åsa-Saga som sprider sina närande resurser har inspirerat mig ännu mer. Hon gav mig boken Lisens gröna värld som jag verkligen älskar! Den har blivit som en husbibel här hemma för att den innehåller så mycket matnyttigt, både för magen och själen.

Lisen har listat i sin bok vad rödklöver är bra för.

Jag har plockat ut några av dem ur boken och listat dem för dig:

Allmänt stärkande
Antiinflammatorisk
Motverkar infektioner
Reglerar hormoner
Stärkande vid trötthet och stress
Bra vid återhämtning efter sjukdom. mm.

Visdom från Solöga

Klövern berättar även att du är alldeles tillräcklig och att du växer genom att våga göra verklighet av dina idéer. Det har jag lärt mig av en annan husgud jag har. Nämligen Solöga.

2 kommentarer

Lämna ett svar