sitter i ett hav av rödklöver och plockar blommorna

Ända sen jag var liten har jag plockat Rödklöver längst dammiga grusvägar. Hemma hade vi buketter överallt, till och med torkade. De stod på borden och hängde på väggarna. Min mamma har alltid älskat rödklöver.

insuper solen vid rödklöverängen

 Den solvarma doften för mig tillbaka till min barndom.

På våra promenader längst vägkanten gick vi och letade efter de där riktigt djuplila blommorna. Du vet de som håller färgen allra längst när de torkat. Vi blev lika glada varje gång vi stötte på dem.

rödklöver i korg redo för torkning

Nu för tiden lägger jag dem på tork direkt istället för att njuta av dem som buketter. Minst lika fint tycker jag. Blasten och bladen blir till en näringsrik drink tillsammans med annat grönt i mixern. Torkade lägger jag dem i temuggen och slår på tevatten eller så använder jag dem i matlagningen. Det är fortfarande lika fantastiskt att gå och plocka dem. Att sitta (eller för den delen ligga en stund) i det oändliga havet med rödklöver. Fast det kanske inte är varje dag du går förbi ett helt hav med rödklöver. Ibland kan de ju växa i små klungor längst vägrenen också.

Det är liksom ingen slump att rödklöver används som foder till djur. Rödklövern är proppad med näring. Bland annat protein, kalcium, B-vitaminer, C-vitamin och flera mineraler.

Min fina vän Åsa-Saga som sprider sina närande resurser har inspirerat mig ännu mer. Hon gav mig boken Lisens gröna värld som jag verkligen älskar! Den har blivit som en husbibel här hemma.

Lisen har listat i sin bok vad rödklöver är bra för.
Jag har plockat ut några av dem ur boken och listat dem för dig:

Allmänt stärkande
Antiinflammatorisk
Motverkar infektioner
Reglerar hormoner
Stärkande vid trötthet och stress
Bra vid återhämtning efter sjukdom. mm.

Klövern berättar även att du är alldeles tillräcklig och att du växer genom att våga göra verklighet av dina idéer. Det har jag lärt mig av en annan husgud jag har. Nämligen Solöga.