Livsfilosofi,  Må bra

Petra, hur tänker du kring styrka?

Jag har funderat lite kring styrka. Fick lite frågor kring hur jag tänker kring styrka och det här var det jag kom fram till…

När jag tänker på styrka så kopplar jag främst till kroppsstyrka och  mental styrka. Att hålla i och hålla ut. Och att tacka nej när det inte är rätt för mig.

När jag använder mig av min styrka så gör jag det genom att försöka hålla mig på rätt bana. Åt det håll jag vill. Till exempel, kliver jag upp 5.30 varje tisdag för ett morgonmöte. Det gör jag för att jag vet att det är bra för mig att ingå i ett sammanhang. Jag äter mest det som är bra för mig. Jag låter mig sällan falla för frestelser med hjälp av min styrka. När jag känner i hela min kropp att något är rätt. När jag vet att det behöver vara så, då är jag benhård i min styrka att kämpa för min känsla. Sen önskar jag att min fysiska kropp var starkare än vad den är. Men i benen har jag kvar styrka i alla fall.

Jag är inte alltid medveten om min styrka, alltså verkligen inte. I relation till andra behöver jag vara uppmärksam. Det är lätt att jag kör över andra när jag blir peppad för något. Då kan jag bli lite av en bulldozer.

Styrka och kraft

För mig är det skillnad på styrka och kraft. Kraften kommer inifrån och går inte att samla ihop själv med mental styrka. Har jag inte kontakt med kraften så finns den inte. Kraften kommer med ett ljus och lätthet. Styrkan går att pressa med viljan (mer densitet). Inte kraften, kraften kan inte pressas, kraften är fri. Den går inte att missbruka på samma sätt som det går att göra med styrkan.

För att stärka min styrka gör jag det på samma sätt som jag skapar möjlighet för kraft. Jag ser till att vara utvilad, äta näringstätt, vara i tystnad, vara i skogen, ha kontakt med jorden och vattnet, skriva, läsa, fundera..

Det är så otroligt viktigt att vara utvilad, på  r i k t i g t utvilad!

Petra Eleonora

Jag odlar också min styrka genom kunskap och erfarenhet. Ju mer jag vet och har erfarit ju mer kan jag stå stadigt i det.

Jag tänker att styrka kan vara en svaghet i sig. Som till exempel när jag är för stark och håller i något som kanske inte tjänar mig längre. Men som jag tror gör det. Gamla mönster, trosföreställningar och vanor som från början var goda. Jag skulle kunna gå under av det om jag inte är uppmärksam. Höll på att göra det….

Försvagning av styrkan sker genom nedbrytning av psyket, normalisering av saker och ting, samt osäkerhet, tvivel, skam och skuld. Och framför allt trötthet, utmattning. Det är så otroligt viktigt att vara utvilad, på  r i k t i g t utvilad. Och att ha ett fritt sinne som inte är upptaget av en massa yttre stimuli. Att inte vara utvilad gör att allt jag tänker, känner och upplever blir skevt. Det blir dåliga beslut och jag blir lättpåverkad. Och den stora frågan är, hur många i dagens samhälle är utvilade och i kontakt med sig själva?

ps. jag återanvänder bilden för den symboliserar verkligen min styrka för mig. Den dagen var jag så uppfylld av kärlek och lycka. Jag och min dotter lekte på stranden och hon fotade. Grenen må va klen och lätt som en fjäder men jag kände mig oövervinnerlig! ds

Lämna ett svar