hukbad
Livsfilosofi,  Livsstil,  Må bra,  Örter

Hukbad med varm ånga för ditt allra heligaste underliv

När jag var liten och jag fick urinvägsinflammation satte mamma mig på en skål med hett vatten och enris. Det var min första kontakt med hukbad. Senare när jag flyttat hemifrån läkte jag även då ut UIV med hukbad, tranbärsjuice och värme. Hukbad har funnits i alla tider. Här i Sverige har vi i dagsläget generellt sätt inte så bra kontakt med våra kroppar och hukbaden verkar ha försvunnit ur vårat levnadsmönster.

En förebild och folkbildare

Någon som vill ändra på detta är Rebecka Tiger som driver instagramkontot @wildherbalista och hemsidan snippsauna.com. På hennes sida finns massor med bra information. Både historia och hur du kan gå tillväga. Hon erbjuder även konsultation och har flera webinar. Ett hett tips!

På senare år har jag även börjat ånga enbart för välbefinnandet. Precis som att jag tar en bastu, ett bad eller ett kalldopp. Så kan jag även ta ett hukbad bara för att det är avslappnande och får mig att må bra.

Det behöver inte vara så krångligt

Jag började ånga på en stol som jag tog bort dynan på. Det var en ganska gammal och sliten stol som från början lutade lite, och på slutet lutade den rejält. Därför var jag snabb när det skulle slängas trasiga stolar på jobbet. Jag fick ta en. Och den har jag byggt om till saunastol. Jag ritade ut en form ( lite liknande en stor citron ) och borrade ett hål i varje ände och sen sågade jag ut ett hål. Därefter slipade jag först med fil och sedan med två olika sandpapper tills kanten blev alldeles silkeslen.

Eftersom byttan med vattnet inte ska vara för nära underlivet byggde min sambo en liten tron till mig så jag kom upp en bit. På så vis står kokplattan jag använder under stolshöjden. Nu måste det inte vara en kokplatta med i bilden, fast vi du ånga länge så är det ett bra tips. Då kan du bara slappna av istället för att kanske behöva kliva upp och fylla på varmvatten.

Jag har en gammal emaljpotta som jag använder. Den fyller jag med de örter jag vill använda. En handfull som jag smular sönder för att så mycket som möjligt av växtdelarna ska vara exponerade för vattnet. Jag fyller på med vatten, det brukar bli någon liter och ställer på plattan för att sen koka upp. Efter det tar jag av pottan från plattan och låter svalna i fem till tio minuter. För att sen sätta den på kokplattan igen på låg värme. Det gäller att det inte är för varmt. En filt runt stolen och en runt mig. Ljuv musik i öronen och lite doftolja i händerna, andas in några djupa andetag och sen bara njuta. Vanligtvis brukar jag passa på att meditera.

Blir du nyfiken på att lära känna din kropp och ditt kraftcenter bättre än vad du gör idag. Prova ånga du med. Barn och män kan också ånga. Fast männen får vara lite rädda om sin pung bara. Läs mer hos Rebecka om du känner dig osäker!

Lämna ett svar