Livsfilosofi,  Livsstil,  Må bra

Gröna minnen: Höga kusten och urskogen

För flera år sen var jag i Höga Kustens vibrerande skogar för första gången i mitt liv. Jag har tur som har vänner som bor där så jag kan hälsa på.

Det är riktigt gamla skogar och det kändes verkligen i hela min kropp. Jag blev som omsluten av skogen och inbäddad i dess grönska. Mossan blev till det mjukaste underlaget och jag sjönk ner i total avslappning. Buren av något som är så mycket större än jag själv att det knappt går att beskriva. Jag antar at det här är mitt försök.

På bilden ligger jag precis i kanten av odlad skog, den är också mjuk och det är ju ändå naturen. Bara inte riktigt samma som urskog.

Skogen är så otroligt helande för mig. Där kan jag vara helt i nuet. Jag blir som ett barn. Vill känna allt, dofta och ofta även smaka. Och så skuttar jag runt, från den ena kvisten till skummet i bäcken till den andra kvisten och vidare till en svamp eller något annat spännande. Så var det även i den här skogen. Fast också de stunderna när jag bara kunde stå tyst och känna. Jag hade till och med svårt att koncentrera mig på att hålla ett samtal med min vän. Det gick lättare efter en stund när jag börjat smälta allt spännande jag tog in och att det var på riktigt och skulle finnas kvar. De stora trygga träden som funnits i hundratals år. De stabila bergen. Och sen havet, fast det är en helt egen historia. Vi var på flera olika ställen under mitt besök. Och skogen var det som påverkade mig mest.

Urskog

För mig är det verkligen en Närvaro som finns i skogen. Inte bara min, utan en större som jag skrev här ovan. En som jag är ihopkopplade med. Jag vet inte om du känt något liknande. Jag blev själv lite överrumplad att jag kände skogen så starkt. Fast sen har jag aldrig varit i en så gammal skog tidigare, så det förklarar saken. Där och då förstod jag att jag verkligen känner någon i vanliga, det vill säga odlade skogar också. Det blev bara så tydligt i den här urskogen, det finns liksom ingen tvekan längre.

Och nu har vi inte så många skogar av det här slaget kvar. Det ger ingen profit. Om vi inte väljer ett annat perspektiv och ser att det faktiskt är en länk till vårt ursprung, som människor och att vi behöver skogen som den är. Inte bara i virke och trämassa.

Det går att hjälpa till

Vi kan hjälpa skogen, bland annat genom att skriva under på Greenpeace namninsamling här. Och hänger du på Instagram kan du även följa @backaskogen. Läs gärna rapporten: Ställ om skogsbruket för klimatet, hos Naturskyddsföreningen.

Lämna ett svar