Må bra

Min dagliga meditation

Jag har mediterat dagligen i flera år nu. Jag har provat lite olika och till och med gått en kurs. Att gå kursen och och att göra den investeringen blev mitt sätt att faktiskt få till min meditation varje dag. Ibland två gånger om dagen, ibland tre och ibland en. Jag mediterar alltså minst 20 min per dag oftast på morgonen. Hur jag lyckats med det är som en gåta för mig själv, eftersom jag gärna sover så mycket jag kan på morgonen. Och det har fallit ut så, att det är just morgonmeditationen som jag alltid får till.

Kanske är det eftersom jag lagt in den i min morgonrutin som jag gör i princip varje morgon. Då passar den in så bra. På senaste tiden har jag under morgonpasset släppt mina mantran från kursen. Och jag använder istället en tacksamhetsmeditation som jag hittade i appen Insight Timer. Appen använder jag även som klocka när jag mediterar utan guidning. Det finns flera bra inställningar, om jag vill ha tyst musik eller liknande. Samt att det finns massor med meditationer att välja mellan.

Meditationen på morgonen gör jag oftast i kökssoffan. När familjen är hemma gör jag den på en mindre central plats. Till exempel på yogamattan, i soffan eller utomhus. Ibland ligger jag i gruset vid vårt trädgårdshus, ibland sitter jag. Ibland i hängmattan, ibland mot ett träd på en fårfäll i snön. Ofta ensam, fast ibland med familjen omkring. Målet är att inte pressa mig för hårt och inte döma mig själv. Utan låta stunden ha sin gång och observera mig själv. Det låter enkelt…

Jag upplever att jag fått bättre distans sen jag började meditera regelbundet. Saker och ting kommer inte in under huden lika lätt. Jag blir en bättre förälder för att jag inte blir lika triggad som jag blev tidigare när jag var utmattad eller bara trött för den delen. Jag hinner oftare lyfta perspektivet lite högre än att bara fäkta i stunden. Från grodperspektivet, öga mot öga med problemet/konflikten till att sväva över det som sker med örnens blick. Det är inget som sker medvetet, utan helt på en omedveten nivå. Och jag kan ta del av den effekten.

Ofta använder jag en fokuserad andning. Långsamt och mjukt in genom näsan, och på samma sätt ut en lite längre utandning än in. Ibland låter jag bara kroppen andas som den gör just då. På senare tid har jag blivit intresserad av Breathwork och prova lite olika. Fast det är något annat, så det kanske får bli ett eget inlägg längre fram.

Nu kanske du undrar; ”Varför i hela friden har hon laddat upp samma bild tre gånger? Något måste ha blivit fel!” Jag försäkrar. Inget är fel. I somras tog min kära kusin de här bilderna på mig. Sekvensen sträcker sig över 20 min. Bild ett är alldeles i början när jag startade min meditation. Bild två efter ungefär 10 min. Och bild tre, precis innan jag avslutade. Ser du leendet som smugit sig på? Jag själv upplevde att jag satt avslappnad hela tiden, vilket måste betyda att mitt mest avslappnade ansiktsuttryck är ett vagt leende. Ganska fint ändå. Särskilt för mig som i min ungdom ofta fick höra att jag såg grym ut. Kanske tyder det på att jag var väldigt pressad då. Det är spännande att fundera kring.

Lämna ett svar