Recept

Gör din alldeles egen bubblande festdryck – Kombucha

Foto: Åsa Hammarstedt

Efter att jag publicerat bilder på Instagram på mina Kombuchaflaskor fick jag många nyfikna frågor om Komucha och hur det går till att brygga.  Jag delar mer än gärna med mig hur jag burit mig åt, mer Kombucha till folket!!!

kombucha
Du behöver:

En stor glasburk för flera liter.
Träslev.
Ett tygstycke och gummiband att täcka burken.

1 st Kombuchasvamp och 2 dl vätska, har du ingen i din närhet finns det sidor på nätet som säljer.
1 msk eller 4 påsar Grönt te (utan tillsatta oljor och smaker, Kung Markatta har ett bra påste)
1 dl Ekologiskt strösocker
1, 5 l Vatten

Att tänka på:

Använd kärl och redskap av trä eller glas. Undvik metall (gäller även järnhaltigt vatten) och plast.
Svampen vill stå mörkt, undvik direkt och starkt solljus.
Svampen trivs också bäst i lite varmare miljö från 20° ända upp till 30°. Jag har min i ett skåp utan lucka ovanför kylskåpet där det är mörkt och lite varmare.
Täck burken med tex. en kökshandduk, tygblöja (ren såklart) eller silduk för att skydda mot flygfän och damm. Svampen vill fortfarande andas och ha frisk luft så undvik lock.

Gör så här:

Koka upp vatten och lägg i teet. Låt det dra i minst 15 minuter. Teet utsöndrar kväve som svampen gillar.
Lägg i sockret och låt det smälta.
Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Häll över i glaskärlet och tillsätt vätskan (ca 10%) från svampen  för att få en bra start på jäsningen.
Lägg i svampen.
Täck över med tyget.
Låt stå i  7-10 dagar. Ju längre drycken står desto mindre socker och ju mer sur smak blir det. Till slut blir drycken till vinäger.

Under jäsningsprocessen bildas en ny svamp som ett lock över den gamla som antingen flyter under den nya svampen eller sjunker till botten.

kombucha

När du ska tappa upp din dryck, lyfter du först ur svamparna och lägger i varsin glasburk med minst 2 dl av vätskan den legat i. Den ena sparar du om du vill brygga vidare, och den andra ger du bort. Vill du ha ett uppehåll med bryggeriet kan din svamp klara sig i sin vätska i kylen eller i rumstemperatur med ett tättslutande lock i några veckor.

kombucha

Sila av drycken och tappa upp på flaskor. Vill du smaksätta din Kombucha gör du det nu. Jag la i några bitar färsk ingefära och det blev till en bubblig festdryck som slår champagne med hästlängder! (du märker peppen va?)

Stäng flaskorna med tättslutande lock eller en kork eftersom att jästen fortsätter att arbeta och är flaskan ordentligt försluten bildas det kolsyra.

Låt flaskorna stå framme och mogna i rumstemperatur i 5-7 dagar. Det kan vara bra att pysa flaskorna så de inte exploderar. Sen ställer du in dem i kylen där de kan stå minst ett år.

Moder och baby

Modersvamp (till vänster) som producerat 1st bebissvamp (till höger).

När din modersvamp har gett dig några omgångar Kombucha och svampbebisar blir den gammal och trött. Det ser du då den blir mörkbrun, då är det dags för pensionering i komposten.

kombucha
kombucha

Färdig dryck att avnjuta.

Vi gick lös ordentligt och min kärleksvän ritade till och med etiketter till flaskorna. Helt plötsligt såg det ut som att det var han som var producent av Kombuchan så jag var snabb på att rita dit min egen signatur också.

Himla tjusigt blev det.

Jag vill även ta tillfället i akt och passa på att tacka finaste Hanna på Ekomadame som introducerade mig och gav mig min första Kombuchabebis.

Källa: www.morotsliv.com & cibusnaturalis.com

Lämna ett svar