Recept

Frukostmiddagen räddad! Gröt på Hirs eller Bovete

Jag har uteslutit vete så gott jag kan, men jag har även märkt att jag inte klarar äta havregrynsgröt. Jag som älskar frukostmiddag! Till min stora glädje har jag äntligen hittat två ersättningar som funkar perfekt för mig. Hirs och bovete. Hirs är fortfarande ett sädesslag, men än så länge funkar det för mig och jag välkomnar verkligen lite mer kisel i mitt liv. Kisel är bärare av ljus och hjälper till att reparera hår, hud och naglar. Jag själv har inget problem med hårväxten, utan det är vävnader jag vill ha det till. Nog rantat om mig och mitt. Jag tänkte bjuda dig på ett recept.

Hirsgröt med blåbär och banan.

tid 20 min
2 portioner

Ingredienser

1 dl hirs (elr helt bovete)
3 dl Lantmjölk eller rå komjölk om du har lyxen att ha den tillgången.
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 dl blåbär
1/2 tsk salt
1 msk ghee eller smör

Toppas med

Stekt banan
Rostad kokos
Mer ghee eller smör
Bipollen
Eller det du tycker om och vill ha i din gröt.

Gör så här

Koka upp hirsen och häll sedan bort vattnet. Du vill ha bort bitterämnena som sitter i ytterhöljet på grynen. Häll i mjölken och blåbären, kryddorna, kom ihåg saltet, och koka upp igen.

Låt sjuda i ca 15 min. Rör i smör och ev lite mer mjölk för att göra det krämigt.

Dela bananerna på hälften på längden och på bredden. Stek dem på medelvärme i lite smör eller kokosolja. Pudra på med kanel. Stek ca 3-5 min.

Toppa med dina favoriter. Jag älskar ghee och det är även gott med rostad kokos på den här gröten. Kanske till och med lite lönnsirap.

Lämna ett svar