mina_basta_knep_vid_forkylning
Må bra,  Örter

Fyra av mina bästa knep vid förkylning

Det är sällan jag har en förkylning i vanliga fall, om vi bortser från att jag förr väldigt lätt fick förkylningsymtom vid minsta överansträngning. Men det var ju pga min utmattning och det är ett annat inlägg.
Den här gången hade jag verkligen ansträngt mig för mycket under en längre period så det var lite att be om att bli sjuk. Jag var hemma en vecka, gick och jobbade och sen var jag hemma igen. Till saken hör att jag kallbadade sista arbetsdagen. Och jag misstänker att det drog på allt igen, vilket var min intention då jag var less på att känna mig halvrisig.

Ändå upplever jag mina förkylningsepisoder mycket mer lindriga nu för tiden. Jag blir inte lika tung i huvudet och dimmig om du förstår vad jag menar. Snoret är lätt att snyta ut och bihålorna känns öppna och fria.

C-vitamin

Så vad har jag då för knep? Jo, dels äter jag en massa c-vitamin. Verkligen en massa. De finns de som till och med stoppar sin förkylning med c-vitamin men jag själv har aldrig lyckats fånga upp mig själv så tidigt att jag lyckats. Det ska göras direkt känslan kommer och det kräver att det finns tillgång till c-vitamin. Nu sist var jag på ett hotell med begränsad mängd c-vitamin så jag kunde inte pröva heller. Malin Kay som är sångpedagog har bra rutin på det och har skrivit om det.

Hur mycket kanske du undrar nu? Och det är individuellt. För att hitta din dos så behöver du äta 1g i timmen tills du blir lös imagen. Då minskar du den mängden för att sen öka på upp mot 10g/dag. Hur mycket som behövs är olika för alla då vi är olika. Stress gör att vi behöver mer. Du kan läsa mer om c-vitamin hos Fasciaguiden som har väldigt bra info bland annat om detta.

C-vitaminen hjälper att stärka upp min kropp så jag lättare kan ta hand om förkylningen. Dvs immunförsvaret funkar bättre. Ja! Som att ge immunförvaret lite extra skjuts.

Nässköjning

Nästa knep är nässköljning. Vanligt förekommande inom Ayurveda och inom den yogiska traditionen där det är viktigt att ha rena och hälsosamma luftvägar så andningen funkar som den ska.

Jag sköljer näsan morgon och kväll. Det är spännande att se vad och hur mycket som kommer ut. Det gäller att slappna av och andas lugnt genom munnen. Det kan säkert upplevas obehagligt och det som hjälper mig i sådana lägen är att tänka att det snart går över och kommer bli bättre.

Du sköljer näsan med en 0,9% lösning av saltvatten, receptet som kommer upp när jag söker är 5 dl kokt avsvalnat ljummet vatten till 1 tsk salt. Det är en procedur att fixa med och jag är lat, och det finns ett knep. Håll i dig nu för det här går emot vad de flesta tycker är ok. Jag använder min egen urin helt enligt gammal yogisk tradition. Urinen är antiseptisk och steril, ok kanske att nån bakterie kommer med från utsidan men hittils har det bara funkat perfekt och jag slipper tänka på salthalt och värme. Det är bara att kissa och skölja, enkelt. Lukten…. tänker du nu. Den försvinner.

Mina bihålor är öppna och således slipper jag känna av tryck och dimmighet i huvudet. Och snoret snyter jag lätt ut när det börjar bildas igen. Och jag har inget snor som ligger och goar till sig.

Örter mot förkylning

Sen ser jag till att dricka mycket så kroppen får ännu mer stöd att få ut bakterierna. Det finns flera örter som är bra vid förkylning. När jag har ont i halsen använder jag gärna salvia, älggräs och eller lindblomma om jag har feber. Pepparmynta funkar alltid upplyftande vid förkylning och ingefära är en klassiker i förkylningssammanhang.

Om du dricker mycket örtte kan det vara bra att få med lakritsrot, fänkålsfrön eller läkemalva för att inte bli helt uttorkad. De flesta örterna är uttorkande men ovan nämnda kan balansera upp.

Det finns många recept för förkylninsteer. Ett klassiskt sådant kan vara lika delar Fläderblommor, Rölleka och Pepparmynta. På bilden står jag i ett hav av Praktrölleka, fast den har jag inte i mitt te. Utan den vanliga vita som du hittar lite här och var där den behövs.

Sov

Den bästa medicinen är ändå att sova. Det är då kroppen reparerar sig själv. Timmarna innan midnatt, från kl 22 sägs vara de bästa. Men när du är sjuk är det toppen att krypa i säng hur tidigt som helst och att ta sig en eller flera lurar under dagen. Och där emellan vila och kanske lite sol på nosen och frisk luft till lungorna. Helt beroende på ork såklart.

Krya på dig!

Lämna ett svar