Ren skönhet

Oljeinpackning och surskölj

Innan tvätt brukar jag göra en oljeinpackning. Jag har riktigt grovt hår (tänk hästtagel) och torrt hår/hårbotten och efter inpackningen är håret alldeles mättat med olja vilket gör det elastiskt och glansigt med stora vackra lockar. Lockigheten framträdde mer efter jag började med NoPoo, innan dess hade jag lite självfall. Eftersom jag tvättar håret under helgen sätter jag i inpackningen redan på morgonen och låter den vara i hela dagen.

Oljeinpckning
Du behöver:

1/4 dl Kokosolja 

1/2 dl Olivolja

Lite Jojobaolja

Om du vill kan du ha i någon eterisk olja. Jag brukar droppa i någon droppe Rosmarin som sägs stimulera hårväxten eftersom den öka cirkulationen. Bonus är att hårlöss inte gillar Rosmarin.

Gör så här:

Smält kokosoljan i vattenbad, rör i de andra oljorna och låt de bli varma.

Applicera i torrt hår. Jag fördelar oljan med fingrarna från hårbotten och ut genom att massera in oljan, jag är noga med att jag har kvar en skvätt kvar som jag doppar ner topparna i.

Låt verka minst i 30 min under en plastpåse med en mössa eller sjal över för värme och snygghetsfaktor.

När jag sköljer ur börjar jag skölja med iskallt vatten för att få ur så mycket olja som möjligt. Sen tvättar jag med Malin i Ratans hårtvål en till två gånger. Sist sköljer jag med surskölj, äppelcidervinäger och iskallt vatten för att stänga fjällen på hårstrået.

Surskölj
Du behöver:

1 l iskallt vatten

1 dl äppelcidervinäger i en kanna.

Gör så här:

Doppar ner håret efter sista sköljningen, ända ner i hårbotten. Sen drar jag ur vattnet ner i kannan igen och häller över håret igen. Det här gör jag med en halvliter i taget. Alltså två kannor, emellan dem sköljer jag med kallt vatten. Det här gör jag eftersom vinägern löser upp fettresterna. Och de vill du spola bort och inte lämna i håret. När du använt din sista sursköljsskvätt kan du antingen låta det verka någon minut och skölja bort allt. Eller låta det sitta i (bra vid torr och kliande hårbotten). Doften försvinner när håret torkat.

Det finns flera olika surskölj för olika hårtyper, färger, tycke och smak. Sök på nätet efter just dina behov.

Ibland kan jag uppleva håret som lite oljigt även efter en oljeinpackning och tvätt. Fast efter nån dag har håret sugit i sig det sista av oljan och eftersom jag har så tjock hår lider jag inte av det. Det är svårt för mig att se flottig ut i håret.

2 kommentarer

Lämna ett svar