Ren skönhet

Mitt hår och nässeltvål -en lovestory

Ofta får jag frågor hur jag sköter mitt hår och jag tänkte dela med mig hur jag gör och vad jag använder. I dagsläget är nässeltvålen Nässla och Björk från Malin i Ratan den bästa tvålen för mitt hår. Japp, helt riktigt. Jag tvättar mitt hår med tvål. Det räcker bra. Så bra att jag numer tvättar håret varannan vecka.

Jag avslutar min tvättning med iskallt vatten och äppelcidervinäger för att återställa ph-värdet. När jag upplever håret som torrt använder jag kokosolja i topparna och är det riktigt torrt gör jag helt enkelt en oljeinpackning Det är så otroligt befriande att sköta håret på det här viset. Det tar lite tid och jag behöver inte konsumera en massa specialprodukter för hårbotten, håret eller topparna. Hårbotten är inte alls lika torr och har slutat klia, både min hud och min plånbok jublar. På det här viset sparar jag massor för naturen också, jag har minimerat kemikalierna. Vilken seger för oss alla!

Mitt hår är ju väldigt tjockt och jag kan inte svara på hur det blir för ett finare hår. Kanske avvänjningen från kommersiella shampoon tar längre tid vilket gör att du kanske får stå ut med fett hår längre. Det bästa är att prova sig fram till vilken kur som passar både håret och en själv bäst.

5 kommentarer

 • Veronica

  Jag har också slutat använda schampo. Var 1,5 år sedan jag tvättade håret med det sist. Min hårbotten slutade vara torr och känslig. Nu tvättar jag håret max 2 ggr per vecka. Tyvärr använder jag fortfarande lite balsam för annars kan jag inte reda ut håret. Men dett känns himla bra både ur miljö synpunkt, ekonomiskt och rent fysiskt. Har använt björk och nässla tvålen från Malin i ratan men även annan hård tvål. Nu är jag sugen på att göra egen tvål att använda. ?

  • petraeleonora

   Vad skönt Veronica. På sikt kan du säkert fasa ut ännu mer och kanske bara tvätta en gång. Då får du mer tid att skapa 😉
   Jag brukar ha kokosolja i topparna och reder ut håret när det är torrt, då funkar det utan balsam (för mig).
   Malins tvålar är underbara, jag gillar den med ringblomma och sheasmör också. Särskilt när jag får lite torrare hud mot vintern till.
   Spännande att koka egen tvål. Du får höra av dig och berätta hur det går om du gör det. Annars är ju som sagt Malins tvålar himla bra!

 • Linda

  Hej! Jag har precis börjat använda denna tvålen i mitt hår. Men det blir supersträvt och trassligt. Är det bara att härda ut så blir det bättre eller bör jag använda nåt balsam eller liknande? Har inte kört på no poo innan. Har använt Maria Åkerbergs produkter, som jag inte verkar tåla.
  Mvh Linda

  • petraeleonora

   Hej Linda!
   Det stämmer, vi är så vana med alla konstigheter i håret att nu när stråna är så rena känns de sträva.
   Jag brukar ta i lite kokosolja i topparna, annars går det bra att använda ett balsam utan poo. Nu har jag inte riktigt koll i dagsläget på vilka balsam som är schyssta. Kolla in på lockig.se, där finns listor på vad du ska undvika och mycket annat matnyttigt.
   Lycka till och hör gärna av dig igen om hur det går.
   Kärlek och ljus!
   /Petra

Lämna ett svar