Ren skönhet

Min reflektion kring balsammetoden

När jag började med NoPoo gjorde jag det med balsammetoden. Jag hade alltså ett balsam som jag tvättade håret med. Jag använde Coop X-tras  balsam genom att massera in det noggrant och låta det sitta i minst 10 min. Efter det tog jag Tresemmés balsam i Naturalserien som är ett tyngre och mer vårdande balsam på längderna. Om du vill prova balsammetoden så ber jag dig läsa på vilka ämnen du ska undvika eftersom företagen ofta ändrar innehållet i sina balsam. Det jag använde gällde just då.

Sköljningsprocessen gör jag fortfarande på samma sätt, jag sköljer rikligt med vatten och i sista sköljningen har jag i äppelcidervinäger. Detta för att återställa ph-värdet i håret.
Hårstrån är en fiber som har samma textur som en kotte när det är uppluckrat, av till exempel varmt vatten. För att stänga ”flikarna” och göra håret mer följsamt använder jag kallare vatten. Rättare sagt iskallt vatten, med äppelcidervinäger. Jag tar helt enkelt en tillbringare och fyller den med iskallt vatten och häller i en skvätt äppelcidervinäger som jag sedan häller över håret. De exakta måttet är 10% äppelcidervinäger, men jag kör på känn. Sen torkar jag håret med en handduk av microfiberdukar, ni vet sådana som en städar med.

Jag hittade ingen färdig hårhandduk när jag började utforska NoPoo så jag köpte ett packe med microfiberdukar på Ohlssons tyger och sydde ihop till en egen hårhandduk. Nu mer tror jag det finns färdiga på typ Rusta. Mikrofibrerna ska vara mer skonsamma mot håret än vanliga frottéhanddukar som sliter mer på håret.

Balsammetoden passade inte riktigt mig. Jag har väldigt grovt hår och jag upplevde att jag varken fick håret riktigt rent eller ordentligt återfukat så jag har gått vidare. Följ med på min NoPoo-resa i nästa NoPoo-inlägg.

2 kommentarer

Lämna ett svar