NoPoo Okategoriserade

Gör din egen deo utan snusk

24 januari, 2014

Mitt bästa NoPoo-recept är på deodorant. Jag har aldrig varit riktigt bekväm att använda deo som säljs i handeln, dels för att jag inte tyckt att den hjälper och dels för att det är så mycket konstigheter i den. Gissa om jag blev nöjd när jag provade göra egen och upptäckte att det var den bästa jag någonsin prövat (då ska ni veta att som tonåring använde jag Axe (herrdeo) för att jag inte tyckte något annat hjälpte). Det finns fler recept på nätet och jag minns tyvärr inte vilket jag tog, förmodligen en mix av flera.

Du behöver:

Lika delar (på bilden 1msk)

Ekologisk Kokosolja

Bikarbonat

Potatismjöl

Eterisk olja

Burk

Vet du med dig att du är lite känslig så kan du minska ner på bikarbonaten. Annars kan de ge utslag som kliar. Ingen fara det går bort. Pröva dig fram vilken mängd som passar dig. Jag har blivit känsligare och använder nu inte mer än 1/4 msk i min deo.

Gör så här:

Smält kokosoljan i vattenbad om den inte redan är flytande. Du kan välja en olja med eller utan kokosdoft.

Häll i bikarbonaten som neutraliserar doft,

och i med potatismjölet. Potatismjölet fungerar som utfyllnad och gör inte deon lika stark som om du bara har i bikarbonaten. Pröva dig fram vad du behöver. Rör om till en jämn smet.

Om du vill kan du doftsätta deon med några (3 kan vara ett bra antal) droppar eterisk olja. Du kan med fördel använda antiseptisk tea tree, lime eller citron. Eller så tar du någon annan endast för doftens skull eller med önskad egenskap.

Låt deon stelna (kokosoljan håller sig fast till 20°) använd spatel eller fingrarna när du tar upp ur burken och applicerar. Använder du spatel när du tar upp ur burken minskar chansen för bakterietillväxt och deon håller längre. Det här är en ganska liten sats, men på så vis hinner den inte bli dålig. Hitta vad som funkar bäst för dig. Hoppas att du blir lika imponerad som jag.

 • Reply
  Pyssellycka
  24 januari, 2014 at 18:01

  Tack för receptet och det fina beskrivningen! Ska prova det i helgen tänkte jag. Vilken fin blogg du har förresten! Här kommer jag titta in fler gånger.

  • Reply
   petraeleonora
   25 januari, 2014 at 23:44

   Tack! Vad roligt att du gillar både beskrivningen och bloggen. Hoppas det går bra med receptet, det är väldigt enkelt. Det trixiga är väl att hitta perfekta kombinationen för ens egen kropp. Du är varmt välkommen tillbaka.

 • Reply
  od Andulky
  25 januari, 2014 at 20:47

  tack för tips!!!
  /Anna

 • Reply
  Rosenkvartz
  30 januari, 2015 at 22:04

  Så enkelt men ändå trevligt recept! Fint att satsen är av behändig mängd. Stort tack. 🙂

Leave a Reply