Må bra,  Örter

Johannesörtsolja, denna magiska olja som kan hjälpa till med så otroligt mycket

Denna artikel innehåller ett reklamsamarbete med Kami McBride och Living Awerness, vilket innebär att om du klickar på länken och köper utbildningen så får jag ersättning. Jag rekommenderar bara produkter och tjänster jag verkligen tycker om och använder.

Det är i sin form som olja som jag lärt känna Johannesörten. Det är så häftigt, oljan blir djupt röd när den är klar. Både blommorna och bladen har små prickar på sig fyllda med röd vätska. Du kan se det om du håller upp blomman mot solljuset. Titta får du se, det är fint. Och om du smorsar dem mellan fingrarna så blir du alldeles röd. Det röda ämnet heter hypericin och det har antivirala och antibakteriella egenskaper. Det finns fler verksamma ämnen och Johannesört används bland annat mot depression.

Viktigt

Det finns dock några saker att tänka på när det gäller Johannesört, att inte använda den när du ska gå ut i solen, den kan göra att huden blir ännu känsligare för solens strålar. Sen påverkar Johannesörten även en enzym i levern som kan bryta ner läkemedel snabbare. Prata med din läkare om du går på medicinering. De mest kända är hormonbaserade preventivmedel och blodförtunnande medel.

Och när du använder Johannesört begränsa dig till fjorton dagar i taget och ha sedan ett uppehåll på sju till fjorton dagar. Detta på grund av Johannesörtens blodförtunnande egenskaper.

Istället för plåster

Johannesörtsoljans verksamma ämnen stödjer cellförnyelse och stimulerar produktionen av kollagen. De egenskaperna gör örten perfekt för att läka sår ( och till hudvård, läs åldrande hud ). Skärsår, skrubbsår och rispor. Se bara till att rengöra ordentligt och smörj sedan med Johannesörtsolja. Oljan kan dra åt sig smuts så se till att du håller det rent. Du kan till och med smörja in dina ärr och få dem att bli mindre framträdande. Smörj då flera gånger per dag i några veckor.

Vid lättare brännskador kan du dränka in ett litet tygstycke med Johannesörtsolja och lägga på som ett omslag. Låt det ligga på en timme och upprepa flera gånger under första dagen du bränt dig. Och har du bränt dig i solen, har klåda eller fått blåmärke har du en god vän i Johannesörtsoljan.

Värk

All typ av muskelvärk och smärta lindrar Johannesörtsoljan. Alltså är den perfekt om någon liten person har växtvärk och vaknar på natten. Bara att börja smörja. De finns även de som menar att Johannesörtsolja är effektivt mot nervsmärta som kan vara så svår att komma till bot med. Ju mer du använder oljan desto mer effektiv blir den. Min örtlärare Kami Mcbride har använt oljan i över trettio år och hennes massageklienter kallar den Kiropraktoroljan. Det är inget dåligt betyg.

Beprövad metod

Att ta en ört och lägga i fett och sen smörja in sig har människan gjort sen gammalt, tänk typ stenåldern (i Indien var de ju riktigt avancerade vid den tiden men vi här uppe i norr som fortfarande slog stenar emot varann).

Det är alltså en beprövad metod som är både välgörande och läkande. Ett stressat nervsystem går ner i varv och du får lättare att slappna av även om du ”bara” smörjer dig med en basolja. Kroppen blir stressad av att vara torr, den vill vara skyddad och vara mjuk och flexibel. Vem vill inte det liksom? Jag gör min egen olja, det blir billigast så. Sen är det lite mysigt att göra den själv.

Har du gjort eller använt Johannesörtsolja? Vad tycker du?

Lär dig göra din egen olja

Kami har öppnat upp anmälningstiden för kursen och du kan anmäla dig fram till den 6:e juni (2023). Är du nyfiken på kursen och vill läsa mer om den eller anmäla dig direkt gör du det via den här länken

Lämna ett svar