Kreativt

Piffa till din vanliga disktrasa

En vanlig disktrasa kanske inte är så rolig att ta med som gå-bort-present. Fast en som du piffat själv med en liten virkad kant, det är något helt annat! Det går att göra på lite olika sätt och jag tänkte visa två varianter, en med vanlig slät kant och en med en liten spets.

Jag har valt att använda knalliga disktrasor med mycket färg utan tryck eftersom att jag oftast inte tycker trycken är så fina och för att färgtryck är en belastning för miljön.

Trasorna köpte jag hos Leva Kungslador på Gotland i somras fast det går att hitta liknande på till exempel Lagerhaus.

Så länge du inte vill sticka eller virka hela trasan själv vill säga, det går ju också bra fast räknas mer som överkurs.

Du behöver:
Disktrasa

En disktrasa
Virknål
Lingarn
Symaskin eller en nål.

Gör så här:
Disktrasa
Disktrasa
Disktrasa

För att få hål med jämna mellanrum i trasan  används med fördel en symaskin inställd på lite längre stygnlängd. Du behöver inte ens trä i någon tråd utan det är endast hålen du vill åt. Saknar du symaskin kan du använda dig av en nål och linjal för att få till hålen med ca 4mm mellanrum.

Börja sedan att virka fasta maskor i hålen som du gjort. Ta första öglan och stick ner virknålen i nästa hål.

Hämta garnet på baksidan och dra igenom.

disktrasa
disktrasa
disktrasa

Nu har du två maskor på virknålen.

Hämta garnet bakom och dra igenom båda öglorna.

Fortsätt hela varvet runt. Antingen kan du spara den så eller så fortsätter ett varv till och virkar på en liten spets genom att

disktrasa
disktrasa
disktrasa

virka en fast maska i den första maskan genom att trä igenom nålen och hämta upp garnet bakom, precis som du gjort tidigare varv.

disktrasa
Disktrasa
Disktrasa
Disktrasa
Disktrasa
Disktrasa

Sedan efter den första fasta maskan (fm) följer en halvstolpe (hst) i nästa maska, två helstolpar (st) i nästa, halvstolpe (hst) igen och sedan en fast maska (fm), på så sätt bygger du upp en båge.

Disktrasa

För att separera bågarna från varandra gör du en smygmaska (sm) så blir det ett mellanrum mellan dina bågar som tillsammans bildar spetskanten. Upprepa bågarna med smygmaskan runt hela disktrasan.

Disktrasa

Och så här kan det se ut när den används. Eftersom vi använt lingarn torkar den snabbt tillsammans med resten av trasan och den går även att kokas eller tvättas i maskin på 90° när trasan börjar lukta illa eller bli fläckig.

Ett enkelt sätt att sätta lite guldkant på tillvaron och därför lite extra kul att ge bort.

Bonustips:

Siffrorna och symbolerna bredvid trasan är en hjälp för barnen när de diskar. Vi kör samma ordning som jag lärde mig i gymnasiet på hotell och restaurangprogrammet.

Ha! Det blev som ett litet extra bonustips.

Lämna ett svar