Kreativt

Garnbollar i tre olika storlekar

I ett samarbete med Ohlssons tyger för tygbloggen satte jag ihop den här beskrivningen på garnbollar under hösten. Det passar ju bra då det kanske är dags att sätta en tofs på din stickade mössa?

Nu ska vi göra garnbollarna på tre olika sätt för att få tre olika storlekar. Tidigare har jag klippt ut formar i papp fast i den här beskrivningen använder vi gafflar och toarullar.

Du behöver:

Garn
Trägaffel
Gaffel
2 st toarullar
Sax
och en tråd att knyta i om du inte använder garnet.

Gör så här:

Börja med att vira garnet runt gaffeln, ju hårdare och tätare desto tätare boll får du.

Knyt tråden runt magen på tussen du lindat. Du trär in tråden mellan gaffel- benen och runt. Gärna två varv och knyt åt ordentligt.

Dra av tussen från benen på gaffeln och klipp upp på båda sidorna med hjälp av en liten sax.

Dags att frisera din lilla boll. Du kan välja om du vill ha den välfriserad eller lite tufsig,  som en nykläckt kyckling du vet.

Nu är det dags att tänka större. Hur gör du då, jo du tar en större gaffel helt enkelt. Jag använde en trägaffel som använder i köket när jag lagar mat.

Du gör precis som du gjorde med den lilla gaffeln. Linda runt, runt, runt… Igen, in med tråden i mellan och knyt åt. Dra av och klipp upp och forma.

Och nu är det dags att göra den största och det är då de tomma toarullarna kommer till nytta. Börja precis som vanligt att via runt, runt, runt så tight du förmår och så tjock du vill ha den.

Trä in tråden i mellan rullarna och dra åt. Jag upptäckte att det var svårt att dra åt tråden ordentligt.

Så jag drog helt sonika ut rullarna innan jag knöt åt knuten. Sen klippte jag upp och friserade som vanligt.

Vad gör jag av alla bollar kanske du tänker nu. Och det finns massor du kan göra. Det självklara är ju en tofs till din mössa.

Eller en trevlig och höstig mobil att hänga i taket eller i ett fönster.

Eller varför inte dekorera ett litet paket? Det här paketet gjorde jag av en av toarullarna, återbruk måste ju vara det finsate! Ett stort tack till Ohlssons tyger som sponsrade med de vackra garnerna

En kommentar

Lämna ett svar