Kreativt

Gör din egen tehuva

Vad passa inte bättre än att inför helgen att skapa något som du verkligen kan nyttja på dina lediga dagar? Jag tänker att en tehuva till din tekanna så du kan sitta ute och njuta i höstsolen i lugn och ro. Det här är det andra inlägget i mitt samarbete med Ohlssons tyger och deras blogg Tygbloggen.

tehuva

Jag började med att rita upp ett ungefärlig mönster av min tekanna. Höjden, hur bred jag ville ha den upptill och nedtill samt lutningen på sidorna. Överst ville jag ha ett handtag för att lätt kunna dra av huvan utan att fumla.

Du behöver:
tehuva

Ull
Filt
Sax
Måttband
Nålar
Broderinål
Garn

Gör så här:
tehuva

Börja med att vika tyget dubbelt. Sedan mäter du ut höjden och klipper. Kom ihåg att du ska göra två om du har lite tunnare tyg. Jag köpte exakt den bredd som behövdes, det vill säga ca 30cm x längden på tyget (ca 150cm). De lägger alltid på lite klippmarginal på butiken så det räckte gott.

Vill du arbeta med återbruk kan du använda en gammal sticketröja som du tovat i tvättmaskinen innan.

tehuva
tehuva
tehuva

Sen mäter du ut dina mått höjden fram till lutningen, 10 cm ovanpå där du har din vikta kant och då får du fram din lutning och var du ska klippa.

Klipp av hörnen längst kanten.

När du viker ut tyget får du en fjärilsform.

Dags att dekorera:
tehuva

Då var det dags att pynta din tehuva lite. Jag valde att göra en pratbubbla, precis som jag gjorde på min första tehuva jag gjorde. Det var så fin, precis VAR fin. Fördelen med ull på spisen är att det inte brinner så bra. Berättade jag inte det? Nåväl, den gamla huvan används fortfarande om än lite svedd i botten och aningens kortare än vad den var från början. Det behövs en ny. Jag kunde inte låta bli att kladda lite idéer på mallen.

tehuva
tehuva
tehuva

När du ritat av din mall på filten och klippt ut den syr du fast den på ulltyget med valfria stygn. Vill du göra en pratbubbla precis som jag finns mallen att ladda ner här! Fast texten får du skriva själv.

När du bestämt dig vilken text eller motiv du vill ha broderar du det, fortfarande genom båda tygerna.

Då var det dags för handtaget.  Hörnen som blev över när formen klipptes ut passade nästan precis som handtag, de var inte exakt efter mönstret fast tillräckligt nära för att funka. Sagt och gjort.

tehuva
tehuva
tehuva

Klipp ut delarna och lägg dem på varandra och sy ihop dem med langettstygn.

När det var ihopsytt petade jag in ändarna i mellan tygerna längst upp.

Sen nystade jag fast dem, tyget är väldigt generöst så det syns inte alls.

tehuva
tehuva

För att få ihop allt fortsatte jag att sy langettstygn fast här går det att välja de stygn du tycker passar bäst själv. På min förra tehuva lämnade jag råa kanter vilket också var väldigt fin. Jag sydde även ihop de dubbla tygerna i nederkant.

Klart! Det tar inte lång stund alls att få ihop den här huvan och det är väldigt trevligt att arbeta i ett naturmaterial som ull är. Dags för en stark kopp te, visst?!

tehuva
tehuva

Lämna ett svar